Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΛΑΓΑΝΑ



                                 
  • 500 γρ αλεύρι από σκληρό σιτάρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 ½ φλυτζάνι νερό περίπου
  • Σουσάμι για το πασπάλισμα
·         Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.
·          
·         Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και πλάθουμε μπάλες, τις οποίες αφήνουμε σκεπασμένες σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
·         Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο και με τον πλάστη ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε χοντρό φύλλο με το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα της λαγάνας.
·         Τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.Κάνουμε βαθιές δαχτυλιές στην επιφάνεια κάθε λαγάνας, ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
·          
·         Ανάβουμε το φούρνο στους 50ο, τοποθετούμε μέσα το ταψί και αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα περίπου. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία τους 190ο και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου,  μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια, χρησιμοποιώντας το γάντι του φούρνου γυρνάμε τη λαγάνα ανάποδα και χτυπάμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας, αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμη, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
·          
·         Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν σκεπασμένες με πετσέτα.
·         Καλή Σαρακοστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το κείμενο που μόλις διαβάσατε