Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Οξυτενή Κονδυλώματα




Ορισμός

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι μαλακές μάζες, που μοιάζουν με μυρμηκίες, στο δέρμα και τους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων σε άντρες και γυναίκες. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι ένας τύπος σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (STI).

Εναλλακτικές Ονομασίες
Μυρμηκίες γεννητικών οργάνων, μυρμηκίες πέους, ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), κονδύλωμα, DNA τεστ για HPV, σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος (STD)

Αίτια
Ο ιός που προκαλεί οξυτενή κονδυλώματα ονομάζεται ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Υπάρχουν περισσότεροι από 70 διαφορετικοί τύποι HPV.
  • Αρκετοί τύποι HPV προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα, τα οποία μπορεί να εντοπίζονται στο πέος, στο αιδοίο, στην ουρήθρα, στον κόλπο, στον τράχηλο, στο λάρυγγα και γύρω ή μέσα στον πρωκτό.
  • Άλλοι τύποι HPV προκαλούν κοινές ή επίπεδες μυρμηκίες σε άλλα σημεία του δέρματος, όπως στα χέρια. Ωστόσο, οι μυρμηκίες στα χέρια ή σε άλλα σημεία του σώματος δεν προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα.
Η λοίμωξη με HPV στα γεννητικά όργανα είναι κοινή, αν και τα περισσότερα άτομα δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, ακόμα και εάν ΔΕΝ έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να λάβετε αγωγή για να αποτρέψετε τις επιπλοκές και τη μετάδοση της πάθησης σε άλλους.
Στις γυναίκες, ο HPV μπορεί να εισβάλει στο τοίχωμα του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Αυτά τα κονδυλώματα είναι επίπεδα και δύσκολο να εντοπιστούν χωρίς ειδικές διαδικασίες.
Συγκεκριμένοι τύποι HPV μπορούν να οδηγήσουν σε προκαρκινωματώδεις εξαλλαγές στον τράχηλο, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή καρκίνο του πρωκτού. Αυτοί καλούνται τύποι HPV υψηλού κινδύνου.
Τα ακόλουθα αποτελούν σημαντικά δεδομένα για το πως μπορεί να εξαπλωθεί ο HPV και τα οξυτενή κονδυλώματα.
  • Η λοίμωξη HPV μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της σεξουαλικής επαφής που ενέχει το δέρμα του πρωκτού, το στόμα ή τον κόλπο ή τους βλεννογόνους. Είναι πιθανή η εξάπλωση των οξυτενών κονδυλωμάτων και του HPV ακόμα και όταν δεν είναι ορατά τα κονδυλώματα.
  • Τα κονδυλώματα μπορεί να μην είναι εμφανή για τουλάχιστον 6 εβδομάδες με 6 μήνες από τη στιγμή της μόλυνσης με HPV. Επίσης, το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο (ακόμα και χρόνια), οπότε όταν παρατηρήσετε για πρώτη φορά οξυτενή κονδυλώματα δεν σημαίνει ότι εσείς ή ο σύντροφός σας είχατε σεξουαλική επαφή με κάποιον άλλον.
  • Δεν θα αναπτύξουν κονδυλώματα όλοι όσοι εκτέθηκαν στον ιό HPV και σε οξυτενή κονδυλώματα.
Οι ακόλουθοι παράγοντες σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο για οξυτενή κονδυλώματα, για ταχύτερη εξάπλωση του ιού, για υποτροπή ή για άλλες επιπλοκές από τον HPV:
  • Να έχετε πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους
  • Να μην γνωρίζετε εάν κάποιος με τον οποίο κάνατε σεξ, είχε STI
  • Να γίνετε σεξουαλικά ενεργός σε μικρή ηλικία
  • Να καπνίζετε και να πίνετε αλκοόλ
  • Να έχετε στρες και άλλες ιογενείς λοιμώξεις (όπως έρπητα) την ίδια στιγμή
  • Να είστε έγκυος
  • Να έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως κατά την αντιμετώπιση καρκίνου ή εάν έχετε AIDS
Εάν ένα παιδί έχει οξυτενή κονδυλώματα, θα πρέπει να υποψιάζεστε σεξουαλική κακοποίηση ως το πιθανό αίτιο.
Συμπτώματα
Τα οξυτενή κονδυλώματα μπορεί να είναι επηρμένα ή επίπεδα και συνήθως στο χρώμα του δέρματος. Μπορεί να έχουν την εμφάνιση κουνουπιδιού. Μερικές φορές είναι τόσο μικρά και επίπεδα που δεν διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού.
Συνήθη μέρη όπου εντοπίζονται τα οξυτενή κονδυλώματα:
  • Οι γυναίκες συχνά έχουν κονδυλώματα μέσα ή γύρω από τον κόλπο ή τον πρωκτό, στο δέρμα γύρω από αυτές τις περιοχές ή στον τράχηλο.
  • Οι άντρες συχνά έχουν κονδυλώματα στο πέος, στο όσχεο, στη βουβωνική περιοχή ή τους μηρούς, καθώς και μέσα ή γύρω από τον πρωκτό, για αυτούς που έχουν πρωκτική επαφή.
  • Και τα δύο φύλα μπορεί να έχουν κονδυλώματα στα χείλη, στο στόμα, στη γλώσσα, στην υπερώα ή στο λάρυγγα.
Άλλα συμπτώματα είναι σπάνια αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Αυξημένη υγρασία στην περιοχή των μαζών
  • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
  • Κνησμό στο πέος, όσχεο, πρωκτική περιοχή ή αιδοίο
  • Κολπική αιμορραγία κατά ή μετά τη σεξουαλική επαφή
Εξετάσεις και Δοκιμασίες
Στο χρώμα του δέρματος έως λευκά, επίπεδα ή επηρμένα, μονά ή συναθροίσεις κονδυλωμάτων μπορεί να παρατηρηθούν σε οποιοδήποτε σημείο των γεννητικών οργάνων.
Στις γυναίκες, η πυελική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει μάζες στο κολπικό τοίχωμα ή στον τράχηλο. Μπορεί να γίνει κολποσκόπηση για να εντοπιστούν βλάβες που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Η χρήση οξικού οξέος στους ιστούς του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποκαλύψει τα κονδυλώματα.
Ένα τεστ Παπ μπορεί να δείξει μεταβολές που προκαλούνται από τον HPV. Οι γυναίκες με αυτού του είδους τις μεταβολές θα πρέπει να κάνουν πιο συχνά τεστ Παπ.
Ένα DNA τεστ για τον HPV μπορεί να αναγνωρίσει ένα έχετε τύπο HPV υψηλού κινδύνου, που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό το τεστ μπορεί να γίνει:
  • Ως τεστ διαλογής για γυναίκες άνω των 30 ετών
  • Σε γυναίκες οποιαδήποτε ηλικίας που έχουν μια ήπια ανωμαλία στο τεστ Παπ
Αντιμετώπιση
Τα οξυτενή κονδυλώματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από έναν γιατρό. ΜΗΝ χρησιμοποιείται φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού, που προορίζονται για άλλους τύπους μυρμηκιών.
Ο γιατρός σας μπορεί να αντιμετωπίσει τα οξυτενή κονδυλώματα εφαρμόζοντας μια θεραπεία στο δέρμα, στο ιατρείο του. Ή ο γιατρός μπορεί να σας γράψει φάρμακα, που εφαρμόζετε στο σπίτι αρκετές φορές την εβδομάδα. Οι θεραπείες αυτές περιλαμβάνουν:
  • Ιμικουιμόδη
  • Ποδοφυλλίνη και ποδοφιλόξη
  • Τριχλωροοξικό οξύ
Οι χειρουργικές θεραπείες περιλαμβάνουν:
  • Κρυοχειρουργείο
  • Ηλεκτροκαυτηριασμό
  • Θεραπεία με λέιζερ
  • Χειρουργική εξαίρεση
Εάν αναπτύξετε οξυτενή κονδυλώματα, θα πρέπει να εξεταστούν όλοι οι σεξουαλικοί σύντροφοί σας από έναν γιατρό και να λάβουν αγωγή εάν βρεθούν οξυτενή κονδυλώματα.
Μετά την πρώτη σας θεραπεία, ο γιατρός θα προγραμματίσει μια επανεξέταση για να δει μήπως επέστρεψαν τα κονδυλώματα.
Οι γυναίκες που είχαν οξυτενή κονδυλώματα ή που ο σύντροφός τους είχε οξυτενή κονδυλώματα, θα πρέπει να κάνουν τεστ Παπ τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Για κονδυλώματα στον τράχηλο, οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν τεστ Παπ κάθε 3 με 6 μήνες μετά την πρώτη αντιμετώπιση.
Οι γυναίκες με προκαρκινικές εξαλλαγές που έχουν προκληθεί από HPV λοίμωξη μπορεί να απαιτούν περαιτέρω αντιμετώπιση.
Οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια ηλικίας 9 - 26 ετών, θα πρέπει να εμβολιάζονται έναντι του HPV.
Πρόγνωση
Οι περισσότερες σεξουαλικά ενεργές γυναίκες μολύνονται με HPV. Σε πολλές περιπτώσεις ο HPV φεύγει μόνος του.
Οι περισσότεροι άντρες που μολύνονται με HPV δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα ή προβλήματα από τη λοίμωξη. Ωστόσο, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στην τρέχουσα ή σε μελλοντικές σεξουαλικές συντρόφους.
Ακόμα και αφού έχετε λάβει θεραπεία για οξυτενή κονδυλώματα, μπορείτε ακόμα να μολύνετε άλλους.
Συγκεκριμένοι τύποι οξυτενών κονδυλωμάτων αυξάνουν τον κίνδυνο των γυναικών για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου.
Πιθανές Επιπλοκές
Κάποιοι τύποι HPV έχει βρεθεί ότι προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου. Αποτελούν το κύριο αίτιο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Οι τύποι του HPV που προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πέους ή του πρωκτού.
Τα κονδυλώματα μπορεί να γίνουν πολυάριθμα και ιδιαιτέρως μεγάλα, απαιτώντας πιο εκτεταμένη θεραπεία και διαδικασίες επανεξέτασης.
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας εάν:
  • Ο τρέχων ή παλαιότερος σεξουαλικός σύντροφος είχε οξυτενή κονδυλώματα
  • Έχετε ορατά κονδυλώματα στα εξωτερικά γεννητικά σας όργανα, κνησμό, έκκριμα ή αφύσικη κολπική αιμορραγία. Έχετε στο μυαλό σας ότι τα οξυτενή κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν μήνες έως χρόνια μετά τη σεξουαλική επαφή που μόλυνε το άτομο.
  • Πιστεύετε ότι ένα μικρό παιδί έχει οξυτενή κονδυλώματα
Οι γυναίκες θα πρέπει να ξεκινήσουν τα τεστ Παπ στην ηλικία των 21 ετών.
Πρόληψη
Η πλήρης αποχή είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να αποφύγετε τα οξυτενή κονδυλώματα και άλλες λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσετε μια STI έχοντας σεξουαλική σχέση με μόνο έναν σύντροφο που ξέρετε ότι δεν έχει τη νόσο.

Τα αντρικά και γυναικεία προφυλακτικά δεν μπορούν να σας προστατέψουν πλήρως, καθώς ο ιός ή τα κονδυλώματα μπορεί να βρίσκονται στο δέρμα. Ωστόσο, τα προφυλακτικά μειώνουν τον κίνδυνο και θα πρέπει να τα χρησιμοποιείται πάντα. Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο ακόμα και εάν δεν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα ή άλλα συμπτώματα. Δείτε: Ασφαλές σεξ
Διακόψετε το κάπνισμα.
Υπάρχουν δύο εμβόλια που προστατεύουν έναντι τεσσάρων από τους τύπους HPV που προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Το εμβόλιο χορηγείται ως μια σειρά τριών ενέσεων. Συστήνεται για κορίτσια και γυναίκες ηλικίας από 9 έως 26 ετών.
Δείτε: Εμβόλιο έναντι του HPV για περισσότερες λεπτομέρειες.
Θυμηθείτε: Αυτό το εργαλείο δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ποτέ μην αγνοήσετε επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές βασιζόμενοι σε κάτι που έχετε διαβάσει στο iatronet.gr.

Πηγή  iatronet.gr




«Θερίζουν» τα κονδυλώματα γυναίκες και μικρές ηλικίες

Aσθένειες ξεχασμένες στο χρόνο επιστρέφουν με… κακές διαθέσεις, τα αφροδίσια νοσήματα αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια και στη δίνη του κυκλώνα βρίσκονται ο Έλληνας και η Ελληνίδα του σήμερα, ανενημέρωτοι ή ημιμαθείς και απροστάτευτοι. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες καλπάζουν στις ηλικίες από 15 μέχρι 22. Με το «καλημέρα», δηλαδή, της σεξουαλικής ζωής τους, οι Έλληνες γνωρίζουν και την κακή πλευρά της, τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια, τους έρπητες γεννητικών οργάνων, ακόμα τη σύφιλη και τη βλεννόρροια.

Η έλλειψη σεξουαλικής αγωγής είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια, χωρίς να συμβαίνει κάποια ουσιαστική αλλαγή. Το θέμα του σεξ παραμένει ταμπού στην ελληνική κοινωνία, γεγονός που οδηγεί τους γονείς στο να μην συζητούν με τα παιδιά τους βασικά θέματα σεξουαλικής φύσης, το σχολείο να εμφανίζεται αποστασιοποιημένο στο θέμα της σεξουαλικής αγωγής, ενώ και η ενημέρωση των νέων γίνεται τις περισσότερες φορές αποσπασματικά και από λάθος πηγές. Με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, μια σειρά από έρευνες είδαν το φως της δημοσιότητας που καταδεικνύουν το πρόβλημα. Στην έρευνα με θέμα «Νέοι και AIDS» διαπιστώνεται ότι περίπου εφτά στα δέκα Ελληνόπουλα, από 15 μέχρι 18 ετών, έρχονται σε επαφή με το σεξ μέσα από περιστασιακές σχέσεις και μετά τα 19 αποφασίζουν να αναζητήσουν μονιμότερη σχέση. Ένας στους τρεις περίπου δεν συζητά με τον ερωτικό παρτενέρ του την κατάσταση της υγείας του πριν τη σεξουαλική επαφή, ενώ το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η χρήση του προφυλακτικού είναι διαδομένη στις ηλικίες από 15 μέχρι 18 (πάνω από το 53% χρησιμοποιεί προφυλακτικό).

Έρευνα που παρουσιάστηκε στο 11ο Συνέδριο Μαιών – Μαιευτών δείχνει ότι ποσοστό της τάξης του 17,8 % στους νέους 17-25 ετών έχει νοσήσει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, παρότι στο σύνολό του (96%) έχει επαρκή ενημέρωση για τις σεξουαλικές ασθένειες. «Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αποτελούν μείζον πρόβλημα της δημόσιας Υγείας και κατέχουν υψηλή θέση στους δείκτες νοσηρότητας του πληθυσμού. Σε παγκόσμια κλίμακα, υπερέχουν οι λοιμώξεις από HPV, απλό έρπητα, χλαμύδια και τριχομονάδες. Μάλιστα, κατά την τελευταία δεκαετία, σε διεθνές επίπεδο, διαπιστώνονται αυξητικές τάσεις στη διασπορά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και της HIV λοίμωξης», τόνισε ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός» κ. Βασίλης Παπαρίζος, στο 35ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο.

Θραύση τα κονδυλώματα στις μικρές ηλικίες

Στην πρώτη θέση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων βρίσκονται τα ιογενή, όπως τα οξυτενή κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων, ενώ επανακάμπτει η πρώιμη σύφιλη. Τα κρούσματα βαίνουν αυξανόμενα ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι περισσότεροι Έλληνες νεαρής ηλικίας φαίνεται να αγνοούν τους κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος στους νέους που έχουν σεξουαλική ζωή, μια μεταδιδόμενη νόσος που στην κυριολεξία «σαρώνει» τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας. Για όσους αντιλαμβάνονται καλύτερα τα νούμερα, ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα κρούσματα του ιού των κονδυλωμάτων μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μόλις έξι μηνών –το δεύτερο εξάμηνο του 2008– παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 10,5%! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 22% των γυναικών έως 35 ετών έχουν διαγνωστεί με τον ιό των κονδυλωμάτων, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 30%, αν συμπεριληφθούν όλες οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές.

«Τη δεκαετία του ’50 ή του ’70 τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά σε σχέση με σήμερα. Τα συμπτώματα κάποιων αφροδίσιων νοσημάτων, όπως η βλεννόρροια ή η τριχομοναδική κολπίτιδα, ήταν “θορυβώδη”. Ο ασθενής μπορούσε γρήγορα να καταλάβει πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Σήμερα πλέον τα πιο ενοχλητικά νοσήματα και αυτά που θα μπορούσαν να προξενήσουν εντέλει κακό στον οργανισμό δεν παρουσιάζουν κάποια έντονα σημάδια, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο δύσκολο για τον ασθενή να τα αντιληφθεί και να κινήσει τις διαδικασίες να τα αντιμετωπίσει», τονίζει στα «Επίκαιρα» ο Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Ανδρολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου κ. Ζήσης Παπαθανασίου.

Ο ιός των κονδυλωμάτων, ή αλλιώς HPV, είναι ένας από τους πιο ύπουλους ιούς που μπορούν να χτυπήσουν τον άνθρωπο, και ένας από τους λόγους είναι ότι είναι ασυμπτωματικός στον άντρα, ενώ αποτελεί τον κύριο παράγοντα που οδηγεί στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη γυναίκα. Αν και έχουν ακουστεί διάφορα για τα δύο εμβόλια που υπάρχουν για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας –πιθανές παρενέργειες, όριο ηλικίας μέχρι το οποίο μπορεί να κάνει κάποιος το εμβόλιο κ.ά.– ο κ. Παπαθανασίου εξηγεί ότι «κάθε γυναίκα, κάθε ηλικίας μπορεί να κάνει το εμβόλιο αν το επιθυμεί, καθώς πρόκειται για ένα εμβόλιο απόλυτα ασφαλές το οποίο ήδη χρησιμοποιείται εδώ και οκτώ χρόνια. Η ενδιαφερόμενη πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό της, να διαπιστώσει με ένα τεστ Παπ εάν φέρει τον ιό των κονδυλωμάτων και να εμβολιαστεί σε κάθε περίπτωση, καθώς ακόμα και εάν φέρει τον ιό το εμβόλιο θα την προστατέψει από διάφορες πιθανές μολύνσεις».

Ξανά στο προσκήνιο σύφιλη και βλεννόρροια

Η επανάκαμψη ξεχασμένων ασθενειών, όπως η βλεννόρροια και η σύφιλη, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αθρόα εισροή μεταναστών και στην έντονη σεξουαλική ζωή τους, στη σεξουαλική απελευθέρωση αλλά και στην έλλειψη ενημέρωσης γύρω από το σεξ. Σε ό,τι αφορά στον παράγοντα των μεταναστών, πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, από τη στιγμή που δεν είναι καταγεγραμμένος ούτε καν ο ακριβής αριθμός τους. Η λαθραία παραμονή τους στη χώρα μας και επομένως η σχεδόν αδύνατη πρόσβασή τους στα νοσοκομεία και στα κέντρα Υγείας, σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό εκδιδόμενων αλλοδαπών γυναικών, ευνοούν τις συνθήκες μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων, τα οποία «θερίζουν» στις χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες.

Ο κ. Παπαθανασίου εξηγεί στα «Επίκαιρα» πως μόνο η αποχή μπορεί να μας προφυλάξει απόλυτα, και καθώς αυτό δεν είναι εφικτό, το μόνο όπλο που μας απομένει είναι η γνώση: «Το προφυλακτικό μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ως μέσο αντισύλληψης αλλά και ως μέσο αποφυγής προσβολής από κάποιο αφροδίσιο νόσημα, κατά 90%. Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται επειδή οι νέοι δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το προφυλακτικό σωστά, με αποτέλεσμα να εκθέτουν τους ίδιους αλλά και τους ερωτικούς τους παρτενέρ σε κίνδυνο».

Προσοχή στην ενημέρωση και στην πρόληψη

Με την προληπτική ιατρική στη χώρα μας να βρίσκεται σε πρωταρχικά ακόμα στάδια, η ενημέρωση είναι στα χέρια των λίγων. Αν και παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των γυναικών για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το ποσοστό εκείνων που εμβολιάζονται είναι μικρό σχετικά και αφορά σχεδόν αποκλειστικά σε άτομα που ανήκουν σε υψηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί πως η έξαρση αφροδίσιων νοσημάτων δεν χτύπησε μόνο την «πόρτα» της νεολαίας, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες, με έντονη αύξηση κρουσμάτων σε γυναίκες και άντρες ηλικίας από 35 έως 40 ετών. Η χειραφέτηση της γυναίκας αλλά και η σεξουαλική απελευθέρωση παίρνουν το ρόλο του ενόχου, στην προκειμένη περίπτωση.

Όταν φτάνουμε στο τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί στη δημιουργία μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, στην ενημέρωση των νέων γύρω από το σεξ προτού ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές, στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων καθαριότητας και υγιεινής, αλλά και στην άμεση δράση. «Οι νέοι θα πρέπει να καταλάβουν πως, όταν βλέπουν οποιαδήποτε αλλαγή στα γεννητικά τους όργανα, παρατηρούν κάποια σημάδια, πληγές, φαγούρα ή οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει, πρέπει να επισκέπτονται ένα γιατρό, να γίνεται διάγνωση του προβλήματος και να τους χορηγείται η σωστή φαρμακευτική αγωγή, μας λέει ο κ. Παπαρίζος, τονίζοντας παράλληλα πως η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του οποιουδήποτε προβλήματος, καθώς και ότι όταν εμφανίζονται κάποια συμπτώματα έστω και σε έναν από τους δύο ερωτικούς συντρόφους, πρέπει και οι δύο να εξεταστούν άμεσα.

2 σχόλια:

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το κείμενο που μόλις διαβάσατε