- 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- ½ κούπα γάλα φρέσκο
- ¼ κούπας ζάχαρη
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- ¼ κ.τ.γ. σόδα
- 1 κ.τ.γ. κανέλα
- 3/4 κούπας σταφίδες
- μια πρέζα αλάτι
- λίγο γάλα για το άλειμμα
Για το σταφιδόψωμο
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη με το γάλα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
- Σε ½ κούπα χλιαρό νερό διαλύουμε την ξερή μαγιά.
- Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το γάλα και την κανέλα και ζυμώνουμε απαλά ώστε να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι.
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Καλύπτουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 30'.
- Ύστερα προσθέτουμε τις σταφίδες στη ζύμη και ζυμώνουμε.
- Χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα ψωμάκια με απόσταση.
- Αλείφουμε με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25'.
- Όταν ετοιμαστούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για την γέμιση
- 10 κ.τ.σ. μαρμελάδα
- 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής (ακολουθεί η συνταγή)
- 4 κροκάδια
- 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
- 1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο πλήρες
- 2 βανίλιες
- Όταν κρυώσουν τα ψωμάκια τα κόβουμε οριζόντια στη μέση.
- Αλείφουμε με 1 κουταλιά κρέμα ζαχαροπλαστικής και ύστερα με μια κουταλιά μαρμελάδα.
- Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε την διαδικασία και για τα άλλα ψωμάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το κείμενο που μόλις διαβάσατε