Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Σταφιδόψωμα με κρέμα και μαρμελάδα





  • 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • ½ κούπα γάλα φρέσκο
  • ¼ κούπας ζάχαρη
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • ¼ κ.τ.γ. σόδα
  • 1 κ.τ.γ. κανέλα
  • 3/4 κούπας σταφίδες
  • μια πρέζα αλάτι
  • λίγο γάλα για το άλειμμα


Για το σταφιδόψωμο
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη με το γάλα.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
  3. Σε ½ κούπα χλιαρό νερό διαλύουμε την ξερή μαγιά.
  4. Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το γάλα και την κανέλα και ζυμώνουμε απαλά ώστε να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι.
  5. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Καλύπτουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 30'.
  6. Ύστερα προσθέτουμε τις σταφίδες στη ζύμη και ζυμώνουμε.
  7. Χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια.
  8. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα ψωμάκια με απόσταση.
  9. Αλείφουμε με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25'.
  10. Όταν ετοιμαστούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την γέμιση
  • 10 κ.τ.σ. μαρμελάδα
  • 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής (ακολουθεί η συνταγή)
    • 4 κροκάδια
    • 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
    • 1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο πλήρες
    • 2 βανίλιες
  1. Όταν κρυώσουν τα ψωμάκια τα κόβουμε οριζόντια στη μέση.
  2. Αλείφουμε με 1 κουταλιά κρέμα ζαχαροπλαστικής και ύστερα με μια κουταλιά μαρμελάδα.
  3. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε την διαδικασία και για τα άλλα ψωμάκια.
Διάρκεια: προετοιμασία 25' + αναμονή 30' + ψήσιμο 25'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το κείμενο που μόλις διαβάσατε