Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πικάντικα ψωμάκια

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 200 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. κοφτό πάπρικα
  • 2 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.γ. κοφτό πιπέρι μαύρο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. θρυμματισμένη φέτα
  • 50 γρ. γραβιέρα ψιλοκομμένη
  1. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά με το ελαιόλαδο.
  2. Ανακατεύουμε καλά.
  3. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το νερό, τόσο ώστε να είναι χλιαρό, πράγμα πολύ σημαντικό για να φουσκώσει καλά το ζυμάρι μας.
  4. Ρίχνουμε το νερό στο μείγμα με το λάδι κι ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε τη μαγιά και αφήνουμε 2-3 λεπτά να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.
  7. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μας, ανακατεύοντας αρχικά με μια κουτάλα.
  8. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και ρίχνουμε τόσο αλεύρι, ώστε να έχουμε μια λεία και μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  9. Μπορεί να χρειαστείτε λιγότερο αλεύρι από όσο αναφέρουμε.
  10. Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μια μπάλα, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, για μια ώρα περίπου, ώστε αυτό να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.
  11. Πλάθουμε μικρά ψωμάκια και τα αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  12. Αλείφουμε τα ψωμάκια με χτυπημένο κρόκο αβγού, αραιωμένο με λίγο νεράκι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή τα στολίζουμε με φρέσκο θυμάρι από τη γλάστρα μας (εφόσον έχουμε!)
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
  14. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν στο ταψί και μετά σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το κείμενο που μόλις διαβάσατε