Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Υπέροχη μυρωδάτη σπιτική Πίτσα(ζύμη)

 

 

Υλικά:

  1. 500 γρ. αλεύρι για όλες τις (κατα)χρήσεις
  2. 2 φακελάκια ξηρή μαγιά, δηλαδή 16 γρ.
  3. 400 ml νερό ελαφρώς χλιαρό, προσοχή όχι πολύ ζεστό
  4. Προαιρετικά: 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και 1 αλάτι.
  5. 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

    Τρόπος παρασκευής:

  6. Προσθέτουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε όλο το νερό και με ένα πιρούνι(ναι πιρούνι) ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει σχετικά ομοιόμορφο.
  7. Μόλις το μείγμα σταθεροποιηθεί, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε εκ νέου μέχρι να μπορούμε να πιάσουμε το μείγμα χωρίς να κολλάει στα χέρια μας. Προσοχή, δεν βάζουμε πολύ αλεύρι γιατί θα σφίξει και δεν το θέλουμε αυτό, βάζουμε όσο χρειάζεται ίσα για να μην κολλάει.
  8. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο. Αν αρχίσει να κολλάει του ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Του δίνουμε σχήμα μπάλας, του ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το ζυμώνουμε για λίγο ακόμα και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 1 ώρα. Όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος τόσο το καλύτερο. Εν τω μεταξύ μπορούμε να ετοιμάσουμε την Σάλτσα για την πίτσα μας (δεν φαντάζομαι να βάζετε σκέτο χυμό ντομάτας!!! Η μαγειρεμένη σάλτσα κάνει τεράστια διαφορά στην γεύση της πίτσας!)
  9. Μετά την 1 ώρα θα έχει φουσκώσει αρκετά. Ζυμώνουμε ξανά το μείγμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
  10. Τώρα μπορούμε να το κόψουμε σε 3 κομμάτια και να βάλουμε τα 2 σε ένα τάπερ στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
  11. Το κομμάτι που θα κρατήσουμε είναι αρκετό για μια πίτσα διαμέτρου 30 εκ. Το ανοίγουμε με τον πλάστη και βάζουμε τα υλικά που θέλουμε.
  12. Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου στους 250 βαθμούς για 5-10 λεπτά και στην συνέχεια την ανεβάζουμε στο μεσαίο ράφι και την αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη. (ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με τον φούρνο και τον τρόπο που θα την ψήσετε οπότε προσοχή  
  13. τα υλικά που γράφω είναι για 3 πίτσες και οι ποσότητες των υλικών πρέπει να τηρηθούν για να πετύχει η ζύμη. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λιγότερα υλικά για να βγάλετε μία πίτσα αλλά πριν το κάνετε σας συμβουλεύω να δοκιμάσετε πρώτα τις δοσολογίες που γράφω για να δείτε πως περίπου πρέπει να είναι η ζύμη σας για να πετύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το κείμενο που μόλις διαβάσατε