Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Βασιλόπιτα τριφτή



Υλικά


  • 1 κούπα βούτυρο

  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 2 κροκάδια

  • 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού

  • 2 κουταλιές κονιάκ

  • 1 σακουλάκι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1/2 κουταλάκι κανέλα

  • 1/4 κουταλάκι γαρίφαλο

  • 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού

  • 1/2 κουταλάκι αλάτι

  • 1/2 κουταλάκι σόδα

  • αυγό για το άλειμμα

  • ολόκληρα γαρίφαλα

  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30'
    Εκτέλεση
     
    Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη ν' αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα-ένα τα κροκάδια και στη συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ λίγο-λίγο. Ανακατέψτε το μισό αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίξτε τα στο μίγμα του βουτύρου μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώστε ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει μια ζύμη, όπως η ζύμη της τάρτας ή του κουραμπιέ. Κρατήστε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης και την υπόλοιπη πλάστε τη σε κύκλο διαμέτρου 25 εκ. και βάλτε τη σ' ένα κομμάτι της ζύμης που κρατήσατε σε φύλλο με πάχος 3 χιλ. και κόψτε με μικρά κουπ-πατ, αστέρια, δεντράκια, πουλάκια. Αλείψτε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και κολλήστε επάνω τα διάφορα σχήματα. Μπήξτε στο καθένα ένα ολόκληρο γαρίφαλο κι αλείψτε τα κι αυτά με λίγο κροκάδι. Ψήστε τη βασιλόπιτα σε φούρνο 200 βαθμών Κελσίου για 30'-35', να ροδίσει καλά. ΄Οταν τη βγάλετε από το φούρνο, βγάλτε την από το ταψί και βάλτε τη να κρυώσει επάνω σε σχάρα. Φυλάξτε τη σε μεταλλικό κουτί μπισκότων, για να μη νοτίσει.

    Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Πρόσκληση σε Τσάι". της Βέφας και είναι πραγματικά εξαιρετική.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το κείμενο που μόλις διαβάσατε