Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Δέκα παγίδες για την σχέση μας

Δεν είναι πάντα εύκολο να τις αποφύγετε αφού αποτελούν μέρος της καθημερινότητας κάθε ζευγαριού. Για την υγεία και τη μακροβιότητα της σχέσης σας καλό είναι να τις γνωρίζετε!
Τόσο οι ειδικοί στις σχέσεις των δύο φίλων όσο και οι σύμβουλοι γάμου συμφωνούν πως υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν την ερωτική σχέση στο θάνατο. Ποιες είναι αυτές, είναι μάλλον σκόπιμο να γνωρίζετε:
1. Καθεστώς κριτικής
Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι ο έρωτας έχει να κάνει με την πλήρη αποδοχή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν δεν μπορούν οι δυο σύντροφοι ν’ αποδεχτούν ο ένας τις ατέλειες του άλλου τότε είναι λάθος να είναι μαζί. Οι περιττές συμβουλές και η ασταμάτητη κριτική σκοτώνουν τον έρωτα. και ωθούν και τους δύο να υιοθετούν αμυντική στάση. Όταν για παράδειγμα μιλάτε στο σύντροφό σας αυστηρά και με απαιτητικό τόνο τότε εκείνος αισθάνεται αυτόματα ανεπαρκής. Η τάση του θα είναι τότε να δώσει λιγότερα στη σχέση αφού νιώθει ότι δεν εκτιμάτε αυτά ήδη έχει προσφέρει. Ο καθένας εξάλλου από εμάς έχει τη διάθεση να βελτιωθεί μόνο όταν αισθάνεται ότι το ταίρι του τον βλέπει σαν τη λύση του προβλήματος κι όχι σαν να είναι ο ίδιος το πρόβλημα. Ζευγάρια, λοιπόν, που διαρκώς κριτικάρουν ο ένας τον άλλο υπογραμμίζοντας τα αρνητικά στοιχεία στη σχέση καταλήγουν στην αλληλοπεριφρόνηση με αποτέλεσμα κάθε ίχνος ερωτισμού να εξανεμίζεται. Απ’ τη στιγμή, εξάλλου, που δεν υπάρχει οι αμοιβαίος σεβασμός είναι φυσικό η σχέση να απειλείται ακριβώς επειδή οι δυο τους δεν είναι πλέον σύμμαχοι αλλά αντίπαλοι στο στρατόπεδο του έρωτα.
2. Έντονοι καυγάδες
Ακριβώς όπως η επικοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια σχέση, οι καβγάδες μπορούν ν’ αποτελέσουν το πιο καταστροφικό στοιχείο. Οι ειδικοί φυσικά αναφέρουν κατά επανάληψη ότι είναι απόλυτα φυσικό ένα ζευγάρι να διαφωνεί για πολλά πράγματα. Για να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τα πράγματα οφείλουμε να τονίσουμε ότι δεν είναι διόλου κακό να διαφωνείς με κάποιον που αγαπάς. Πολλές φορές, όμως, αυτό που ξεκινάει σαν μια αθώα συζήτηση ανταλλαγής απόψεων η οποία υποτίθεται ότι θα λύσει τα προβλήματα μέσω της αμοιβαίας κατανόησης και της αποδοχής διαφορών καταλήγει σε αληθινή μάχη με παράπονα, κατηγορίες και λόγια σκληρά να εκτοξεύονται στον αέρα. Σίγουρα ένας καβγάς μια φορά το τόσο δεν αποτελεί απειλή για τη σχέση. Οι διαρκής και επαναλαμβανόμενοι καβγάδες, όμως, σκοτώνουν τον έρωτα. Κι αυτό γιατί όταν δύο σύντροφοι τσακώνονται παίρνουν τα πράγματα εντελώς προσωπικά. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε κάθε φορά που οι τόνοι ανεβαίνουν είναι ότι όσο πιο κοντά είμαστε με κάποιον τόσο πιο εύκολα μπορούμε να τον πληγώσουμε ή να πληγωθούμε. Και συνήθως τότε η συγνώμη δεν είναι ποτέ αρκετή!
3. Χωριστές δραστηριότητες
Σίγουρα είναι υγιές ο καθένας από τα δύο μέλη της σχέσεις να θέτει κάποια όρια ή κάποιες αποστάσεις που του εξασφαλίζουν περισσότερο χρόνο και χώρο για να αφιερώσει στον εαυτό του. Όταν, όμως, δεν μένει καθόλου κοινός χρόνος για το ζευγάρι τότε πραγματικά η σχέση κινδυνεύει να περάσει στο περιθώριο. Οι τελευταίες υποδείξεις των ειδικών αναφέρουν ότι οι δύο σύντροφοι πρέπει να περνούν τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως μαζί για το καλό της σχέσης επισημαίνοντας ότι αν ο χρόνος που περνάνε μαζί είναι λίγος, ακόμα κι αν είναι ποιοτικός, δεν αρκεί για ν’ αναπληρωθεί το κενό που δημιουργεί η συναισθηματική απόσταση. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι οποιαδήποτε νέα μανία όπως ο ασπασμός μιας συγκεκριμένης φιλοσοφίας, ένα καινούργιο χόμπι ή οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί χρόνο και ενέργεια απομακρύνει τους δύο συντρόφους αφού αυτόματα εξαιρεί το στοιχείο της αφοσίωσης του ενός προς τον άλλον.
4. Αλλεπάλληλοι χωρισμοί
Μερικά ζευγάρια έχουν την τάση να χωρίζουν και να επανασυνδέονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σχέσης τους. Αυτή η διαδικασία, παρόλο που είναι φοβερά επώδυνη, τους προφυλάσσει απ’ το φόβο του πραγματικού χωρισμού. Μοιάζει δηλαδή μ’ έναν ψεύτικο συναγερμό. Πράγμα που σημαίνει ότι μετά από τόσο συχνές επαναλήψεις που αφορούν χωρισμούς και επανασυνδέσεις, κανένας απ’ τους δύο δεν πιστεύει ότι ο χωρισμός θα είναι οριστικός. Πολλές φορές εξάλλου τα διαρκή πισωγυρίσματα είναι κάτι στο οποίο και οι δύο σύντροφοι καταφεύγουν επειδή φοβούνται να νιώσουν τον αληθινό πόνο του χωρισμού ενώ παράλληλα το ενδεχόμενο της απιστίας ανάγεται σε δικαίωμα αντί για παράπτωμα. Στην πραγματικότητα κάνουν απλά μερικές πρόβες δοκιμάζοντας τις αντοχές αλλά και τις επιλογές τους γνωρίζοντας όμως ότι δεν κινδυνεύουν αφού το δίχτυ ασφαλείας εγγυάται το πέσιμο στα μαλακά. Αυτά τα διαρκή πισωγυρίσματα όμως φαίνεται να καλλιεργούν φρούδες προσδοκίες για την εξέλιξη της σχέσεις ζωντανές.
5. Ελευθερία χωρίς όρια
Ακόμα κι αν οι δυο σύντροφοι έχουν συμφωνήσει από κοινού ότι μπορούν να έχουν σχέσεις και με άλλους συντρόφους, οι οιωνοί είναι σ’ αυτήν την περίπτωση εξαιρετικά αρνητικοί για την έκβαση της σχέσης. Ας μην ξεχνάμε ότι για όλα υπάρχουν κάποια όρια. Το ίδιο ισχύει και στον έρωτα και μάλιστα με το παραπάνω αφού το στοιχείο της αποκλειστικότητας που αφορά συνήθως όλα τα ερωτευμένα ζευγάρια είναι αδιαπραγμάτευτο σε μία σχέση. Όσο απελευθερωμένο κι αν είναι ένα ζευγάρι είναι αναμενόμενο αργά ή γρήγορα να οδηγηθεί στον χωρισμό εφόσον επιλέγει έναν ακραίο τρόπο ζωής.
6. Κοινή επιχείρηση
Η απόφαση να ξεκινήσει ένα ζευγάρι μια κοινή επιχείρηση μπορεί να εξασφαλίζει τις βάσεις για ένα κοινό όραμα όμως συνήθως θέτει σε δοκιμασία την ερωτική σχέση. Κι αυτό γιατί κατά κανόνα κάθε δουλειά σχετίζεται άμεσα με τις αυξημένες υποχρεώσεις, το άγχος και την ένταση, στοιχεία που όταν πλήττουν την ερωτική σχέση είναι φυσικό να την αποδυναμώνουν. Η σχέση δοκιμάζεται λόγω εξωγενών παραγόντων ακόμα κι αν η επιχείρηση αποδειχθεί κερδοφόρα. Αποτέλεσμα; Το ζευγάρι κερδίζει σε χρήμα όμως χάνει στην αγάπη!
7. Το σπίτι των ονείρων
Κάθε αρχιτέκτονας έχει ν’ αναφέρει μία τουλάχιστον ιστορία για κάποιο ζευγάρι που χώρισε ακριβώς μόλις τους παρέδωσε τα κλειδιά από το σπίτι των ονείρων τους. Η ενασχόληση με το χτίσιμο ενός σπιτιού δεν αποτελεί σε κάθε περίπτωση απειλή για τη σχέση παρά μόνο όταν αποτελεί το μοναδικό στοιχείο το οποίο φέρνει κοντά το ζευγάρι. Όσο χτίζουν υπάρχει ένας κοινός στόχος, ένας κοινός σκοπός, ένα κοινό όραμα. Όταν όμως το σπίτι τελειώσει και εφόσον δεν υπάρχει μεταξύ τους το ενεργό ερωτικό δέσιμο, ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι δεν ξέρουν πια τι θέλουν και γιατί είναι μαζί...
8. Πάντα με τρίτους
Όταν ένα ζευγάρι δεν απολαμβάνει να μένει μόνο και αναζητά διαρκώς τη συντροφιά τρίτων όπως φίλων ή συγγενών ή νιώθει ότι έχει ανάγκη από τη διαρκή παρουσία των παιδιών του, αυτό συνήθως αποτελεί σημάδι ότι τα πράγματα στη σχέση δεν είναι καλά. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η επικοινωνία έχει κλονιστεί με αποτέλεσμα οι δύο σύντροφοι να έχουν απομακρυνθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν απολαμβάνουν πλέον να είναι μόνοι. Η μεταξύ τους οικειότητα έχει χαθεί και το στοιχείο της ενότητας δεν υπάρχει πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά σαν ζευγάρι. Η μαγεία του έρωτα όμως δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί παρουσία τρίτων.
9. Σε μόνιμη κρίση
Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αναμενόμενο κατά τη διάρκεια ενός γάμου ή μιας μόνιμης σχέσης το ζευγάρι να βιώσει κάποιες συγκεκριμένες κρίσεις οι οποίες σχετίζονται συνήθως με τα διάφορα προβλήματα που είναι φυσικό να προκύπτουν κατά καιρούς. Όταν όμως μικρά ή μεγάλα προβλήματα παραμένουν για πολύ καιρό άλυτα δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα με αποτέλεσμα η κρίση στη σχέση να εδραιώνεται και ν’ αποτελεί μια μόνιμη και δυσάρεστη κατάσταση που οδηγεί τη σχέση σε αργό θάνατο.
10. Μυστικά κι απόκρυφα
Σε κάθε περίπτωση η πεισματική άρνηση του ενός να μοιράζεται τα συναισθήματά του προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη σχέση επειδή το ταίρι του είναι διαρκώς βυθισμένο στο σκοτάδι και αδυνατεί όχι μόνο να μαντέψει τις ανάγκες του συντρόφου του αλλά και να τις της ικανοποιήσει. Πέρα απ’ αυτό, όμως, κάθε είδους μυστικό λειτουργεί σαν κρυμμένο εκρηκτικό, επισημαίνουν με τη σειρά τους οι σύμβουλοι για τις σχέσεις των δύο φύλων, ιδίως όταν αυτό υποκρύπτει καταστάσεις που αν αποκαλυφθούν μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες, όπως για παράδειγμα η αποκάλυψη μιας απιστίας.
Info:
Της Φλώρας Κασσαβέτη
www.e-fungus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το κείμενο που μόλις διαβάσατε