Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ψητό Χοιρινό με 3 διαφορετικούς τρόπους (Ρόστο)


Το χοιρινό στον φούρνο μπορεί να γίνει τελείως αδιάφορο άν δεν έχει μια άλλη προσέγγιση,χρόνια μου πήρε να καταλήξω σε αυτές τις συνταγές και τις μοιράζομαι μαζί σας


1) Το απλό Ρόστο

  Μπούτι χοιρινό χωρίς κόκαλο  ενάμισυ κιλό για κάθε 4 άτομα
     2 σκελίδες σκόρδο
     πιπέρι
     αλάτι
     ελάχιστο λάδι και ένα μεγάλο ποτήρι λευκό κρασί

τοποθετείτε σε μικρό και κάπως βαθύ σκεύος,κάνετε τρύπες και έχοντας κόψει κάθετα το σκόρδο το βάζουμε στα ανοίγματα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά στους 180.Τα πρώτα 10 λεπτά ανοιχτό και μετά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο


2)  Ρόστο δικής μου έμπνευσης(glazed)

 
 Μπούτι χοιρινό χωρίς κόκαλο  ενάμισυ κιλό για κάθε 4 άτομα
 θυμάρι,σκόρδο,αλάτι,πιπέρι
 Ξύδι μπαλσάμικο 1 κρασοπότηρο
 μισό κρασοπότηρο πετιμέζι ελάχιστο ελαιόλαδο(2-3 κουταλιές σούπας),Αν δεν έχετε πετιμέζι τότε
 βάζετε σιρόπι σφενδάμι ή μέλι(2 κουταλάκια).

Μαρινάρουμε το κρέας, στο οποίο ήδη έχουμε βάλει το σκόρδο σε μικρά ανοίγματα ,όλη νύχτα στο ψυγείο σε κλειστό τάπερ.Το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε μικρό και βαθύ σκεύος και ψήνουμε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά στους 180.Τα πρώτα 10 λεπτά ανοιχτό και μετά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Αυτή η συνταγή μπορεί να μαγειρευτεί χωρίς καθόλου αλάτι είναι εξίσου νόστιμη



3)Το πικάντικο Ρόστο
 

Μπούτι χοιρινό χωρίς κόκαλο  ενάμισυ κιλό για κάθε 4 άτομα
σκόρδο,αλάτι ,πιπέρι ,φύλλα δάφνης,2 κρεμύδια σε λεπτές φέτες
1 σφηνάκι Triple sec (Λικέρ πορτοκάλι) ,τον χυμό 2 πορτοκαλιών,1 σφηνάκι Μπαλσάμικο

Απλώνουμε στην βάση του σκεύους και πάνω τους ακουμπάμε το κομμάτι του κρέατος ρίχουμε τα υγρά υλικά και κατόπιν τα στερεάψήνουμε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά στους 180.Τα πρώτα 10 λεπτά ανοιχτό και μετά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Σάλτσα :στα δύο πρώτα όταν τελειώσει το ψήσιμο βγάζουμε το κρέας σε ξύλο κοπής και το κόβουμε λεπτές φέτες τις οποίες τοποθετούμε σε πιατέλα με χείλος.Παίρνουμε το ζουμί του ταψιού και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε και ένα μικρό ποτηράκι νερό και τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα να πάρουν βράση.Διαλύουμε σε κρύο νερό δύο κουταλιές κορν φλάουερ (για 250 γρ ζωμό) και δένουμε την σάλτσα και ρίχνουμε στο κρέας.

Στήν τρίτη συνταγή δεν κάνουμε επιπλέον σάλτσα διότι τα κρεμμύδια φτιάχνουν μια υπέροχη καραμελωμένη σάλτσατην οποία απλώνουμε πάνω απο το κρέας μόλις το κόψουμε στην πιατέλα.

όλες οι συνταγές συνοδεύονται εξαιρετικά με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Oι φέτες του κρέατος γίνονται την άλλη ημέρα πολύ ωραία σάντουιτς για τα παιδιά(με τυρί προβολόνε ή ελβετικό έμενταλ  μουστάρδα ,αγγουράκι τουρσί,ζαμπόν και βούτυρο) όπου κάνουν ένα πλήρες γεύμα
συνταγή απο την Κούβα

Συμβουλή μου: στο τέλος πάντα πρέπει να έχει ζουμί στο φαγητό,έτσι αν στην διάρκεια του ψησήματος σωθεί το ζουμάκι τότε πάντα συμπληρώνεται με νεράκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε το κείμενο που μόλις διαβάσατε