Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Γλυκά νηστίσιμα ψωμάκια






Αλείψτε τα με την αγαπημένη σας μαρμελάδα, με μέλι ή απολαύστε τα σκέτα.
Είναι νηστίσιμα κι έτσι μπορείτε να συνοδέψετε το καφεδάκι ή το τσάι σας χωρίς τύψεις όσοι νηστεύετε αυτές τις μέρες.

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο ακόμα)
40 γρ. μαγιά νωπή
μισή κούπα χλιαρό νερό
μισή κούπα ζάχαρη
μισό κουταλάκι κανέλα
μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κούπα ελαιόλαδο
3/4 κούπας σουσάμι

Διαλύουμε τη μαγιά σε μισή κούπα χλιαρό νερό.
Κοσκινίζουμε 2 κούπες αλεύρι με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι και τη διαλυμένη στο νερό μαγιά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, το οποίο πρέπει να είναι τόσο, ώστε να προκύψει μία ζύμη λεία και ελαστική που να πλάθεται και να ξεκολλάει από τα χέρια μας εύκολα. Συνήθως χρειάζεται 1 ακόμη κούπα και  λίγο ακόμα.
Τελευταίο προσθέτουμε το σουσάμι και ζυμώνουμε καλά το μείγμα.
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το ξαναζυμώνουμε λίγο.
Πλάθουμε μεγαλούτσικα ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, μέχρι να δούμε τα ψωμάκια μας να παίρνουν χρώμα και να χρυσίζουν.
Καλή επιτυχία.