Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Σουσαμοκούλουρα νηστίσιμα









Υλικά για περίπου 80-90 μικρά κουλουράκια
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι πορτοκαλάδα  χωρίς ανθρακικό(ή χυμό πορτοκάλι φρέσκο)
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο και κανέλλα σε σκόνη
λίγο σουσάμι άσπρο (άψητο)
1 ½ kg. περίπου αλεύρι Νο 2
1 φλιτζάνι νερό που θα έχουμε βράσει μαζί με 2 ξυλαράκια κανέλλας για περίπου 10 λεπτά ή ώσπου να πάρει το νερό το χρώμα του τσαγιού.

 Εκτέλεση
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα 2 λάδια και ρίχνουμε την πορτοκαλάδα στην οποία έχουμε διαλύσει τη σόδα και την αμμωνία . Προσθέτουμε το νερό που βράσαμε την κανέλλα, καθώς και τα κανελογαρύφαλλα σε σκόνη. Τέλος προσθέτουμε και το Baking μαζί με το αλεύρι. Ζυμώνουμε για λίγο – το ζυμάρι πρέπει να είναι μαλακό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Καβουρδίζουμε για λίγο το σουσάμι, στον φούρνο ή στο τηγάνι και το ανακατεύουμε με λίγη ζάχαρη. Πλάθουμε τα κουλουράκια, τα τυλίγουμε στο σουσάμι με την ζάχαρη και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς – πάνω κάτω φωτιά – στην δεύτερη σκάλα από τέλος, για 40 περίπου λεπτά.
Μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές μέρες αρκεί να είναι σε κουτί που δεν περνάει υγρασία.